lunes, 22 de septiembre de 2008

Adéu estiu, hola tardor



Avui dilluns a les 17.44 hores arriba la tardor a l'hemisferi nord, segons el conveni astronòmic. L'estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge 26 d'octubre es canviarà l'hora per recuperar l'horari d'hivern.
La tercera estació de l'any arriba quan el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celeste en un moviment aparent cap al sud. El dia en què això passa, la duració del dia i la nit pràcticament coincideix i és per això que aquesta circumstància també s'anomena equinocci.
Durant la tardor no hi haurà cap eclipsi. L'únic fenomen destacable d'aquest cicle és l'ocultació de Venus per la Lluna, que serà l'1 de desembre i serà visible des de l'Estat, tot i que només durant el dia.
La primera pluja important d'estels fugassos de la tardor és la de les Dracònides, punt màxim que es donarà el 8 d'octubre, tot i que la més popular de l'estació és la de les Leònides, que serà cap al 17 de novembre i que pot arribar a ser molt intensa. Una altra pluja intensa és la de les Gemínides; el punt màxim serà cap al 13 de desembre.
Quant a les agrupacions fictícies d'estrelles conegudes com a constel·lacions, al voltant de l'estrella Polar es veuran durant la nit Cigne, Cassiopea, l'Óssa Menor i Girafa. Les constal·lacions eclíptiques visibles en aquest període van de Capricorn a Verge. Per sobre de l'eclíptica destacaran Pegàs i Andròmeda, i per sota, Balena i Orió, així com les estrelles Siri i Proció.

No hay comentarios: